Uva Cortese

Cortese, uva principe del Gavi

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Cortese e Gavi, un unione perfetta!

Cortese “is the white vine variety most widely cultivated in the province of Alessandria … where it is esteemed not only for its robustness and fertility but also for the exquisite excellence of its product“. E’ così  che Jancis Robinson, Master of Wine, nella sua incredibile enciclopedia sul vino, descrive l’uva Cortese. E lo fa riportando il testo scritto nel lontano 1870 da P. Demaria and G. Leardi  nel loro trattato di Ampelografia.

In effetti il Gavi prodotto in Piemonte  a pochi chilometri dal confine con la Liguria, è un vino che ha conosciuto un grande successo negli anni 60′ e inizio degli anni 70′, prima di subire la concorrenza dei vini friulani e trentini. E il suo successo continua tuttora.

L’uva cortese ha la qualità di mantenere la sua acidità anche in caldi estati e con rese non elevate si può avere un corpo che bilanci l’alta acidità.

L’uva Cortese la troviamo anche nell’Oltrepo’ Pavese e in Veneto viene utilizzata come parte del blend per ottenere il Custoza,

Veduta aerea vigneti Broglia

Vigneti Broglia

 

Quella che segue è la Tasting Note di un Gavi, La meirana Broglia 2013 seguendo l’approccio sistematico fornito dal WSET di Londra per il corso del Diploma.

Chiunque voglia commentare è il benvenuto.

 

 

WSET DIPLOMA TASTING NOTE

Wine: Gavi, La meirana Broglia 2013

Date of tasting: 04/01/2015

Appearance: The wine is clear and bright, with medium  intensity of lemon color, fading to a thin watery rim and it has slow legs

Nose: It has a clean nose of medium plus intensity of citrus fruits such as lemon and lime, green fruits such as green apple  and hints of almonds and elderflowers. The wine is youthful.

Palate: The wine is dry, it has medium plus refreshing acidity, medium level of delicate alcohol  (13%), it has medium body and medium plus intensity flavours such as citrus fruits (lemon , lime) green fruits such as green apple and hints of almond, peach and apricot.The texture is slightly creamy. It has a medium plus finish.

Assesement of quality: It is a very good wine because the body and the alcohol and the refreshing acidity are in balance, it has a good complexity of primary aromas and the lenght is quiet long. The fresh fruits are also well defined and integrated in the wine.

Method of production: Method of production: this wine is made in stainless – steel containers at controlled temperature. It ferments between 18 and 20 degrees in order to preserve its fruity and fresh flavour

Region of origin: Gavi, Piedmont, North west Italy

Predominant grape variety: Cortese 100%

Readiness for drinking/potential for ageing: Can drink now, but it will be in good conditions also in 2-3 years because the high level of acidity

Approximate retail price: Mid Priced (£ 6 – £ 11,99 )

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